Een opvallend CV

Recruiters krijgen elke dag stapels CV’s onder ogen. Zorg er dan ook voor dat die van jou opvalt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door aandacht te besteden aan de opmaak. Werk met kopjes, kies overal hetzelfde lettertype, spatiëring en regelafstand. En, indien je dit hebt, plaats een link in je CV naar een persoonlijke website waar jouw portfolio op staat. Denk ook aan linkjes naar je (professionele) social media profielen zoals LinkedIn. Maak niet te veel gebruik van kleuren of een achtergrond. Dit ziet er op het scherm mooi uit, maar is voor het uit printen en de leesbaarheid een ramp.

Wat staat er (minimaal) op een CV

Begin altijd met het noemen van je personalia of persoonlijke gegevens (naam, adres, woonplaats, leeftijd) en een korte beschrijving over jezelf (profiel). Vermeld daarna je werkervaring tot nu toe en gevolgde opleidingen en cursussen. Voor de werkgever is jouw meest recente ervaring het meest relevant, kies dus voor omgekeerd chronologische volgorde: begin met het noemen van je laatste functie en werk terug naar het verleden. Dat doe je ook met de opleidingen en cursussen. IBAN nummers en/of BSN nummers zijn onbelangrijke toevoegingen in dit deel van het proces. Een foto echter is wel een leuke aanvulling.

Eerste persoon enkelvoud

Op een CV vertel je iets over jezelf, dat schrijf je dus in de eerste persoon enkelvoud. Hou het persoonlijk en vermijd schrijven in de derde persoon als: ‘Mark is commercieel sterk en zeer creatief, hij toont veel initiatief.’ Verander dat in: ‘Ik ben commercieel sterk en zeer creatief.’

Lengte

Er is geen ideale lengte voor een CV maar wij hanteren en adviseren altijd maximaal 2 pagina’s. Het gaat er om dat je je carrière goed in beeld brengt. Soms, zeker als starter, kan dat in één pagina en andere gebruiken twee of drie pagina’s. Bedenk je wel dat de recruiter veel CV’s binnen krijgt en niet van iedereen alle pagina’s aandacht doorleest. Duidelijk maar kort is het beste, probeer het op maximaal twee A4’tjes te houden. In een eventueel daaropvolgend gesprek, kun je verder uitweiden over de functies.

Eerst werkervaring of opleiding?

Of je kiest voor een opleiding gebaseerd of werkervaring gebaseerde CV is afhankelijk van je carrière tot nu toe. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring? Noem dan eerst je studies in een op opleiding gebaseerd CV. Als je wat langer werkt worden de werkzaamheden die je verricht hebt echter belangrijker dan je opleiding. In dat geval kies je voor een op werkervaring gebaseerd CV. Wanneer je al veel verschillende functies bekleed hebt, kan je ook kiezen voor een vaardigheden CV. Weeg af voor wat voor soort CV je wilt kiezen.

Vanuit een basis CV, per sollicitatie een ander CV

Spits je CV toe op de vacature of de baan die je zoekt, die je wilt of waarop je reageert.
Gebruik geen standaard CV als je solliciteert op een functie. Zorg dat je voor iedere sollicitatie je CV afstemt op de functie. Leg bij het beschrijven van je werkzaamheden en opleidingen de nadruk op die onderdelen die aansluiten op de baan waar je op solliciteert.  Voor een online of basis CV heb je geen concrete vacature waar je jouw CV op af kan stemmen. Lees dan verschillende vacatures van banen die je graag zou willen en gebruik termen en vaardigheden die daar in genoemd worden mits deze ook echt bij jou van toepassing zijn.

Benoem je succes

Vertel niet alleen waar je werkzaamheden uit bestonden bij je vorige werkgever(s), maar laat ook weten in hoeverre je daarin geslaagd bent. Werkte je bijvoorbeeld in sales? Vermeld dan voor hoeveel omzet je hebt gezorgd, of hoeveel procent je gemiddeld boven je target zit.

Benoem je vaardigheden

Jouw (oude) functietitels zeggen niet genoeg over welke vaardigheden jij in die baan heb gebruikt. Een functietitel is geen vast gegeven en heeft bij iedere werkgever een andere lading. Naast het benoemen van je functietitel, het bedrijf en je successen in de functie is het belangrijk om een omschrijving te geven van je functie waar ook je vaardigheden duidelijk naar voren komen. Als je een accountmanager bent (geweest), ben je waarschijnlijk klantvriendelijk, communicatief vaardig en kan je oplossingsgericht denken voor de klant. Zo laat jij zien dat je de kwaliteiten hebt voor de baan die je zoekt én een recruiter kan je beter vinden in de CV-database. Want behalve zoeken op functietitel, kunnen ze ook zoeken op vaardigheden die belangrijk zijn voor de openstaande functie.

Last but not least: laat je CV nalezen

Iedereen maakt wel eens een type- of spelfout, maar in je CV staat het bijzonder slordig en het is voor veel recruiters een reden om iemand (direct) af te wijzen. Let dus op je spelling en laat je CV altijd door iemand anders nalezen.

Hieronder vind je een voorbeeld van een CV.

voorbeeld CV BuroBaan